Social Icons

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Απαγορεύει η Ελλάδα την διάθεση G.M.O;

Η Ελλάδα, σύμφωνα με το ΕΦΚ/2566/11-10-2013,  έχει θέσει Απαγόρευση εμπορίας στην ελληνική επικράτεια σπόρων προς σπορά υβριδίων αραβοσίτου που φέρουν τη γενετική τροποποίηση ΜΟΝ810.
(Διαβάστε το σχετικό κείμενο εδώ)
Το εν λόγω υβρίδιο, είναι παραγωγής και διάθεσης της πασίγνωστης και ύποπτης MONSANTO, που ελέγχει αυτήν την στιγμή έως και το 91% της παγκόσμιας διάθεσης σπόρων, και την αποκλειστική παγκόσμια διάθεση μεταλλαγμένων υβριδίων κάθε είδους.



Όμως αρχής γενομένης από την Ελλάδα και τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, και ενώ οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ότι θέλουν να έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν τα μεταλλαγμένα στην επικράτεια τους. Το σχέδιο νόμου όμως στο οποίο κατέληξαν (πρόταση του κ. Μανιάτη επί ελληνικής προεδρίας στις 12 Ιουνίου 2014), είναι γεμάτο κενά και δεν τους δίνει το ισχυρό νομικό δικαίωμα που χρειάζονται για κάτι τέτοιο. Ο κ. Μανιάτης έχασε την ευκαιρία να προστατεύσει πραγματικά την Ευρώπη από την εισβολή των μεταλλαγμένων και έγινε πλέον και επίσημα ο πρώτος «Υπουργός Μεταλλαγμένων της Ελλάδας» σύμφωνα με την Greenpeace.


«Ο κ. Μανιάτης, επίσημα πλέον ο πρώτος “υπουργός μεταλλαγμένων της Ελλάδας”, έχασε σήμερα την τελευταία του ευκαιρία να αποδείξει ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για την προστασία του περιβάλλοντος. Η ελληνική κοινωνία που εδώ και χρόνια αναλαμβάνει δράση για να κρατήσει τα μεταλλαγμένα μακριά από το πιάτο και το χωράφι θα συνεχίσει να λέει “Όχι στα μεταλλαγμένα” και να απαιτεί ουσιαστικές αλλαγές που προστατεύουν το περιβάλλον και την τροφή μας»,
δήλωσε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη Βιώσιμη Γεωργία.
Η δεύτερη ανάγνωση του σχετικού Κανονισμού στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου εγκρίθηκε με 53 ψήφους υπέρ, 11 κατά και 2 αποχές.
Ο Υπ. Περιβάλλοντος κ. Μανιάτης διατείνεται ότι η πρόταση που συνέταξε, μαζί με το επιτελείο, του είναι ουσιαστικά κατά των γ.τ.ο.. Ωστόσο, η επιχειρηματολογία τους δεν πείθει.



Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι "Ελληνική πρόταση – η οποία βασίζεται στην αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – είναι η μόνη ρεαλιστική βάση για συζήτηση" καθώς και ότι το ότι "με βάση το δεδομένο συσχετισμό δυνάμεων στην ΕΕ, η στήριξη μαξιμαλιστικών θέσεων με τη διατύπωση μιας ριζικά διαφορετικής πρότασης, παρά τη στιγμιαία θετική δημοσιότητα, θα είχε ως αποτέλεσμα το να ναυαγήσει μακροπρόθεσμα οποιαδήποτε πιθανότητα αλλαγής στο αδειοδοτικό νομικό πλαίσιο". Με άλλα λόγια, θεωρήθηκε "μαξιμαλιστικά" ουτοπικό το να προωθηθεί μια πρόταση από την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ η οποία θα έθετε την βάση παντελούς απόρριψης της δυνατότητας καλλιέργειας των γ.τ.ο. και πήραν την πρωτοβουλία για μια άλλη. αμφιλεγόμενης δραστικότητας ως προς τον σκοπό της απαγόρευσης καλλιέργειας γ.τ.ο. σε Ευρωπαϊκό έδαφος.
Με λίγα λόγια, ενώ στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ψηφίζονται τα σχέδια νόμου, και ενώ η πλειοψηφία συμφωνεί, αφήνει κενά στην σύνταξή τους τέτοια, ώστε και να έχει μεν ψηφιστεί ένα σχέδιο που να αποκλείει την MONSANTO από το Ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά και να αφήνει το κάθε κράτος μέλος να θέσει δικούς του κανόνες ώστε να ικανοποιήσει την κερδοφορία του παγκόσμιου κολοσσού.
Ο Υπ. Περιβάλλοντος κ. Μανιάτης διατείνεται ότι η πρόταση που συνέταξε, μαζί με το επιτελείο, του είναι ουσιαστικά κατά των γ.τ.ο.. Ωστόσο, η επιχειρηματολογία τους δεν πείθει.
Με δικά τους λόγια επίσης αναφέρουν πως “η τρέχουσα πρόταση δεν είναι η ιδανικά προτιμητέα επιλογή μας”. Παρόλα αυτά πήραν την πρωτοβουλία να ανασκαλίσουν ένα θέμα το οποίο ουσιαστικά δεν θα μπορέσουν να χειριστούν και να προκύψουν θετικά αποτελέσματα ως προς την απαγόρευση καλλιέργειας των γ.τ.ο.
Τέλος, το πιο “’ύποπτο” είναι, όπως επισημαίνουν και πολλές Ευρωπαϊκές οργανώσεις, πως η πρόταση της Ελληνικής προεδρίας ουσιαστικά εισάγει τις εταιρίες βιοτεχνολογίας στο παιχνίδι με το να επιτρέπει την άμεση διαπραγματεύσεις κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ των εταιρειών και των κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αδειοδότησης, δίνοντας τες έτσι  αδικαιολόγητη εξουσία. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ακόμη, πως η θέση της Ελληνικής Προεδρίας συμπίπτει με την θέση του λόμπι των εταιρειών βιοτεχνολογίας (EuropaBio) (σχετικό άρθρο)
(πηγή)
Η θέση του Υπ. κ. Μανιάτη: http://bit.ly/1kEjjdM

Σημειώνεται ότι η εταιρεία Monsanto παράγει το 91% των μεταλλαγμένων σπόρων παγκοσμίως, «απολαμβάνει» τον τίτλο της πιο ρυπογόνου και επικίνδυνης εταιρείας στην ιστορία της βιομηχανίας και κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων δικαστικών αγωγών και μηνύσεων που έχουν ασκηθεί ποτέ κατά εταιρείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Blogger Templates