Social Icons

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Εξαφανίζονται οι μέλισσες;

Το Σύνδρομο Εγκατάλειψης Αποικιών Κυψελών (Colony Collapse Disorder) είναι ο επιστημονικός όρος που περιγράφει την εξαφάνιση των μελισσών από τον πλανήτη.
Εξαφανίζονται όντως οι μέλισσες;
Δυστυχώς ναι, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πλεον τα τελευταία χρόνια.
ορισμένοι απο μας, δεν θα το έχουν καταλάβει, εαν κάνουν τα ψώνια τους απο αλυσίδες καταστημάτων, ή αν ψωνίζουν προϊόντα μεγάλων εταιριών. Στο μέλι όμως, που η διαφορά του προϊοντος ειναι εμφνής και στον αδαή, απο την ρευστότητα του προϊόντος, το ανοιγμα ενός βάζου μεγάλης εταιρίας με αποδεδειγμένα πλεον, νοθευμένο προϊόν, σε σύγκριση με το προϊον κάποιου μικρού παραγωγού το αποδεικνύει.
Οι μέλισσες κρατάνε την φύση ζωντανή, ο ρόλος τους στην διατήρηση υγειών και βιώσιμων οικοσυστημάτων είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Στην επάρκεια τροφής για τον άνθρωπο, αρκεί να σκεφτούμε πως μία στις τρεις μπουκιές φαγητό που τρώμε, το οφείλουμε στις μέλισσες.
Όσο αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις της εξαφάνισης των μελισσών, κάθε χρόνο, οι αγροτικές καλλιέργειες στις ΗΠΑ οι οποίες εξαρτώνται από τις μέλισσες παράγουν προϊόντα αξίας μεγαλύτερης των 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην Ελληνική κοινωνία και οικονομία, δραστηριοποιούνται με την μελισσοκομία τουλάχιστον 25 χιλιάδες άτομα, ως κύρια ή συμπληρωματική του εισοδήματός τους ασχολία. Χωρίς να υπολογίσουμε όσους εργάζονται στο σύνολο των εργασιών του παραγωγικού κύκλου του κλάδου από το μελίσσι, τα εφόδια, την τυποποίηση και το εμπόριο. Επίσης, με μια ξαφνική εξαφάνιση των μελισσών, η υπάρχουσα αγροτική παραγωγή της χώρας θα δεχόταν ένα ισχυρό πλήγμα.
Η Εξαφάνιση των μελισσών, παρατηρήθηκε σιγά στην αρχή, και εκτεταμένα αργότερα απο γενίκευσης της χρήσης των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από επίσης εκτεταμένες απώλειες και επιστημονική μελέτη του προβλήματος, ο Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) αναγνώρισε την υψηλή τοξικότητα των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων για τις μέλισσες. Την άνοιξη του 2013 αποφασίστηκε ο περιορισμός της χρήσης τριών από αυτά για δύο χρόνια.
Και ο μεγαλύτερος προμηθευτής νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων σε παγκόσμια κλίμακα με μερίδιο ανώτερο του 89%?
Κανεις αλλος απο τον παγκόσμιο ηγέτη σε προμήθεια μεταλλαγμενων σπόρων.
MONSANTO.

Πηγές:
https://en.wikipedia.org/wiki/Neonicotinoid
https://en.wikipedia.org/wiki/Colony_collapse_disorder
http://www.fwi.co.uk/arable/eu-warns-neonicotinoids-may-harm-unborn-babies.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Blogger Templates